Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Ικανοί ντετέκτιβ τα ισότοπα


Με τη βοήθειά τους βρέθηκαν στοιχεία για ένα έγκλημα που έγινε πριν από 41 χρόνια


Πηγή: kathimerini.gr
Ημερομηνία: Τετάρτη 14 Nοεμβρίου 2012


Πριν από 41 χρόνια, ένα γυναικείο πτώμα σε προχωρημένη αποσύνθεση βρέθηκε να πλέει στο νότιο άκρο της λίμνης Πανασόφκι, νοτιοανατολικά της Τάμπα, στη Φλόριντα. Κανείς δεν γνώριζε ούτε ποια ήταν η νεκρή ούτε πώς πέθανε. Μοναδικό στοιχείο, μία ανδρική ζώνη τυλιγμένη γύρω από τον λαιμό της, εξηγεί ο Ντάρεν Νόρις, ντεντέκτιβ στο γραφείο του σερίφη της κομητείας Σάμτερ, που σήμερα συντονίζει τις έρευνες. Το πτώμα ανεσύρθη στις 19 Φεβρουαρίου 1971 και, παρότι οι αστυνομικοί δαπάνησαν ατελείωτες ώρες προσπαθώντας να βρουν ποια ήταν η νεκρή και ποιος τη σκότωσε, δεν κατέληξαν πουθενά. Ετάφη ως Τζέιν Ντο, δηλαδή «αγνώστων στοιχείων». Το 1986 έγινε εκταφή της και περαιτέρω έρευνα, που πάλι δεν οδήγησε πουθενά. Τα στοιχεία που διέθεταν οι αστυνομικοί, άλλωστε, ήταν ελάχιστα. Η νεκρή ήταν γυναίκα, λευκή ή αυτόχθων, 17 έως 24 ετών, πιθανώς μητέρα.

Στις αρχές της χρονιάς, ο ντετέκτιβ Νόρις μετέφερε τον σκελετό της «μικρής Μις λίμνη Πανασόφκι» στην ανθρωπολόγο Εριν Κίμερλι, επικεφαλής του προγράμματος επίλυσης άλυτων υποθέσεων της Τάμπα, στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Η δρ Κίμερλι αναδημιούργησε το πρόσωπο και τα ρούχα της νεκρής, έλαβε δείγματα σμάλτου των δοντιών και των οστών και ζήτησε από τον γεωχημικό Τζορτζ Καμένοφ του Πανεπιστημίου της Φλόριντα να αναλύσει τα χημικά ίχνη που βρέθηκαν (μόλυβδος, άνθρακας και άλλα).

Η ανάλυση ισοτόπων είναι διαδεδομένη τεχνική και χρησιμοποιείται από γεωλόγους, ανθρωπολόγους και παλαιοντολόγους ενώ πρόσφατα εφαρμόζεται και στην εξιχνίαση εγκλημάτων. Προ εβδομάδος, ο δρ Καμένοφ παρουσίασε τα ευρήματά του στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Γεωλόγων των ΗΠΑ. Η νεαρή γυναίκα κατά πάσα πιθανότητα μεγάλωσε στην Ελλάδα και έφτασε στις ΗΠΑ μόλις ένα χρόνο προτού δολοφονηθεί. Στις 11 Οκτωβρίου δημοσιεύτηκε στον «Εθνικό Κήρυκα» εκτενές άρθρο για την υπόθεση μαζί με φωτογραφία του προσώπου που δημιούργησαν οι επιστήμονες και των ρούχων της. Τώρα οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα λάβουν τις απαντήσεις που ζητούν

Η ανάλυση ισοτόπων χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2001 στην εξιχνίαση ενός εγκλήματος στη Βρετανία. Η μέθοδος ανιχνεύει τα ισότοπα των διαφορετικών στοιχείων που «μαρτυρούν» τον γεωγραφικό τόπο όπου π.χ. βρέθηκε το θύμα. Ο μόλυβδος π.χ. στον σμάλτο των δοντιών της γυναίκας μαρτυρά ότι το θύμα μεγάλωσε στην Ευρώπη. Τη δεκαετία του 1950, σε Ευρώπη και ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν βενζίνη με μόλυβδο, που κατέληγε στην ατμόσφαιρα, τη σκόνη, τα τρόφιμα και τα δόντια των παιδιών. Η ευρωπαϊκή βενζίνη είχε μόλυβδο από την Αυστραλία. Επίσης η χώρα όπου έζησε η γυναίκα βρέθηκε επειδή όσοι ζουν κοντά στη θάλασσα έχουν βαρύτερα ισότοπα οξυγόνου, γεγονός που μαρτυρούσε ότι ερχόταν από τη νότια Ευρώπη, ενώ η ενδελεχέστερη μελέτη έδειξε ότι είχε γεννηθεί στην Ελλάδα. Τέλος, από τα ισότοπα που ανιχνεύτηκαν στα μαλλιά της, διαπιστώθηκε πως η γυναίκα είχε φτάσει πρόσφατα στις ΗΠΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου