Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2013

Έξυπνες συσκευές - ντετέκτιβ στις διεθνείς μεταφορές


Πηγή: skai.gr
Ημερομηνία: Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

«Έξυπνα» συστήματα και συσκευές ντεντέκτιβ, που μπορούν να εντοπίσουν ακόμη κι αν κάποιο κοντέινερ παραβιάστηκε στη διάρκεια της διαδρομής του, θα χρησιμοποιηθούν άμεσα στις διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές και στον κλάδο των logistics όπως επισημάνθηκε κατά το 4ο πανευρωπαϊκό συνέδριο νέων τεχνολογιών στις εμπορευματικές μεταφορές και τα logistics (ECITL), το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. 


Στο άμεσο μέλλον πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τα λεγόμενα «Container Security Devices» (CSDs), τα οποία θα παρακολουθούν τη θέση, την κατάσταση και το περιεχόμενο των μετακινούμενων εμπορευματοκιβωτίων. 
Η χρήση των συσκευών ντετέκτιβ θα επιτρέψει με τη σειρά της να καθιερωθούν οι λεγόμενες «πράσινες λωρίδες» διέλευσης στα τελωνεία, μέσω των οποίων θα γίνεται ελεύθερη διέλευση των κοντέινερς, που είναι εξοπλισμένα με CSDs. Βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος μεταξύ των τελωνειακών αρχών μεγάλων χωρών του κόσμου (Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, Κίνα, Βέλγιο, κ.α.) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γενική Διεύθυνση Φορολογικής και Τελωνειακής Ένωσης), με σκοπό οι «πράσινες λωρίδες» να επεκταθούν και να καθιερωθούν στο μέλλον σε όλα τα τελωνεία. 

Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκε και μια σειρά από «εξειδικευμένες διαδικτυακές πλατφόρμες παροχής πληροφοριών και διάδρασης», οι οποίες σύντομα αναμένεται να μπουν σε γενική εφαρμογή. Οι συνεργατικές αυτές πλατφόρμες θα διευκολύνουν όσους ασχολούνται με τις μεταφορές στις παρακολουθήσεις των φορτίων, στην εύρεση φορτίων επιστροφής και αξιοποίηση των κενών φορτηγών, στην ανταλλαγή εγγράφων μεταφοράς με τις αρχές και άλλους εμπλεκομένους φορείς και την εκμετάλλευση άλλων γενικών υπηρεσιών όπως τιμολόγηση, ειδικά λογισμικά, κλπ. 

Ανάμεσα στις καινοτομίες που παρουσιάστηκαν περιλαμβάνονταν οι τεχνολογίες παρακολούθησης ειδικών και «επικίνδυνων» φορτίων, αλλά και βελτιστοποίησης της δρομολόγησης οχημάτων διανομών, νέες μορφές επιχειρηματικών σχημάτων και τρόποι δράσης για τη μεταφορά των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην πράξη. 

Τοπικός διοργανωτής φορέας του Συνεδρίου ήταν το Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ/ ΕΚΕΤΑ), με συνδιοργανωτή το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών University of Applied Sciences Vorarlberg GmbH (FHV) της Αυστρίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου