Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013

Έρευνες χωρίς αποτέλεσμα για τον εντοπισμό του ορειβάτη


Οι τεράστιοι όγκοι χιονιού δυσχεραίνουν το έργο των διασωστών


Πηγή: newsbeast
Ημερομηνία: Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013
Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκαν οι έρευνες στην χαράδρα της περιοχής «Λάπατο» Παπίγκου για τον εντοπισμό του 30χρονου ορειβάτη που κατακρημνίστηκε χθες το πρωί και η τύχη του αγνοείται. Το ελικόπτερο «Σούπερ Πούμα», αλλά και ιδιωτικό ελικόπτερο που μισθώθηκε από την οικογένεια του ορειβάτη, «χτένισαν» όλη την περιοχή, χωρίς να εντοπίσουν το παραμικρό.

Ταυτόχρονα, διασώστες της ΕΜΑΚ και ιδιώτες έμπειροι ορειβάτες, όπου ήταν δυνατόν ερεύνησαν, αλλά η απότομη χαράδρα βάθους 500 μέτρων αλλά και οι τεράστιοι όγκοι χιονιού, (σε μεγάλη έκταση ξεπερνά τα 3 μέτρα), δεν επέτρεψαν την συστηματική και σωστή έρευνα, αφού δημιουργούνταν συνεχώς επικίνδυνες χιονοστιβάδες. Επιστρατεύτηκαν ειδικές υπηρεσίες νέας τεχνολογίας και οι χειριστές της πολεμικής αεροπορίας, χρησιμοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα που διαθέτει το ελικόπτερο, όπως θερμικές κάμερες και φωτογραφικούς φακούς, δεν κατάφεραν να εντοπίσουν κανένα ίχνος του αγνοούμενου ορειβάτη. Ακόμη και όταν ελικόπτερα πετούσαν πολύ χαμηλά, πάλι υπήρχε μετακίνηση όγκων χιονιού. Μια μικρή ελπίδα φάνηκε το απόγευμα όταν η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που ζητήθηκε η συνδρομή της, ενισχύοντας το σήμα της στην χαράδρα εντόπισε το κινητό τηλέφωνο του 30χρονου, που ήταν σε λειτουργία. Αυτή η εξέλιξη εξετάζεται πλέον λεπτομερώς και δεν έγινε γνωστό ποια τακτική θα ακολουθηθεί στη συνέχεια.

Στο μεταξύ αντιδράσεις προκάλεσαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τα 30.000 ευρώ που ζητήθηκαν για να πετάξει το «Σούπερ-Πούμα» στην περιοχή του Παπίγκου, προκειμένου να γίνουν οι έρευνες. Το υπουργείο επισημαίνει ότι με το έγγραφο που στάλθηκε από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου στις 10.36 το πρωί, γίνονταν λόγος για αποστολή επειγόντως ελικοπτέρου στη θέση «Λάπατο», προκειμένου να γίνει ανάσυρση τραυματία ορειβάτη και η σχετική δαπάνη σύμφωνα με την διαδικασία που εφαρμόζεται θα καλύπτονταν από την Περιφέρεια Ηπείρου. Από το υπουργείο τονίζεται ότι, δεν αναφέρθηκε πουθενά για αγνοούμενο ορειβάτη και για έρευνα για τη διάσωσή του, που σε αυτή την περίπτωση για τα έξοδα, βαρύνεται το δημόσιο και κανένας άλλος. Παρ' όλα αυτά σε 10 περίπου λεπτά το ελικόπτερο ήταν στον αέρα με κατεύθυνση το Πάπιγκο, όπου έφθασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Όταν χθες οι πιλότοι ενημέρωσαν τους προϊσταμένους τους για τον αγνοούμενο ορειβάτη, το ελικόπτερο πέταξε σήμερα κανονικά για έρευνα, χωρίς να ζητηθεί το παραμικρό από την Περιφέρεια ή άλλον φορέα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου