Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ηλεκτρονικό έγκλημα - Η «μεγαλύτερη» ηλεκτρονική επίθεση στην ιστορία του Internet


Συνδέεται με ευρωπαϊκό εθελοντικό οργανισμό εναντίον του spam


Πηγή: newsbeast.gr
Ημερομηνία: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013


Αν η σύνδεσή σας στο διαδίκτυο δε λειτουργεί με τις ταχύτητες που έχετε συνηθίσει, μάλλον δε φταίει η εταιρία παροχής που έχετε επιλέξει. Τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει μία τεραστίων διαστάσεων επίθεση Destributed Denial of Service (DDoS), που ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου εναντίον ενός ευρωπαϊκού εθελοντικού οργανισμού κατά του spam, με την ονομασία Spamhaus.
Η επίθεση εξαπλώθηκε σε τέτοιο βαθμό που πλέον έχει επηρεάσει ολόκληρο το διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του NetFlix, όπως δημοσίευσαν οι New York Times και το BBC. Οι ειδικοί τονίζουν πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση αυτού του είδους που έχει ποτέ αναγνωριστεί.

Η ταυτότητα των υπευθύνων είναι προς το παρόν άγνωστη, με τον εκπρόσωπό τους Olaf Kamphuis (όπως τον χαρακτηρίζουν το BBC και οι Times) να δηλώνει πως οι επιθέσεις ήταν αποτέλεσμα της κίνησης του Spamhaus να συμπεριλάβει στη λίστα με τις ύποπτες εταιρίες, την ολλανδική Cyberbunker. Το Spamhaus συνιστά στους παρόχους email να μπλοκάρουν όλη την κίνηση από ιστοσελίδες που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα, με τον Kamphaus να κάνει λόγο για «κατάχρηση εξουσίας».

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που η ιστοσελίδα Spamhaus δέχεται επίθεση, αλλά ούτε και η πρώτη φορά που έχει κατηγορήσει το Cyberbunker. Η κόντρα μεταξύ των δύο ξεκινά από το 2011, όμως είναι η πρώτη φορά που η μεταξύ τους διαμάχη επηρέασε ολόκληρο το ίντερνετ. Για την ιστορία, η εταιρία Cyberbunker στεγάζεται σε ένα πραγματικό πυρηνικό καταφύγιο του Ψυχρού Πολέμου στην Ολλανδία, ενώ λειτουργεί σαν εταιρία domain-hosting και διαφημίζει ανοιχτά πως «οι πελάτες μας έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν οποιοδήποτε περιεχόμενο εκτός από παιδική πορνογραφία ή οτιδήποτε σχετίζεται με την τρομοκρατία. Όλα τα υπόλοιπα είναι μία χαρά».

Όποιος και αν βρίσκεται πίσω από αυτές τις επιθέσεις πάντως, κατάφερε να δημιουργήσει μία τεραστίων διαστάσεων DDoS επίθεση, χρησιμοποιώντας 300 gigabits/sec, ποσό κίνησης που αποτελεί ρεκόρ, σύμφωνα με τους Times. Οι DDoS επιθέσεις αναφέρονται στην υπερβολική δραστηριότητα (κίνηση) που προκαλεί κάποιος σε μία ιστοσελίδα. Οι περισσότερες από αυτές τις επιθέσεις είναι πολύ μικρότερες και χρησιμοποιούν περίπου 10 gigabits/sec. Το Spamhaus βρίσκεται και πάλι σε λειτουργία, αφού στράφηκε στην εταιρίας ασφαλείας CloudFlare. Μάλιστα σε ανακοίνωση του στο site αναφέρει τα γεγονότα, ενώ διαβεβαιώνει πως γίνονται εργασίες για την, όσο το δυνατόν πιο γρήγορη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου