Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Στοιχεία από την τρομοκρατική επίθεση στη Βοστώνη


Συναγερμός μετά τις φονικές εκρήξεις στη Βοστώνη - Λεπίδες και καρφιά είχαν μέσα οι βόμβες



Πηγή: newpost.gr
Ημερομηνία: Τρίτη 16 Απριλίου 2013




Αιματηρό τέλος επεφύλαξαν στον Μαραθώνιο της Βοστώνης οι αλλεπάλληλες εκρήξεις βομβών, που προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων. Οι αμερικανικές Αρχές έχουν σημάνει συναγερμό και το βασικό ενδεχόμενο που εξετάζουν είναι μια εκτεταμένη και πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση με κίνητρα που διερευνώνται. 

Αναλυτικότερα, τρεις νεκροί και πάνω από 144 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της διπλής βομβιστικής επίθεσης, λίγα μέτρα πριν από τη γραμμή τερματισμού του διεθνούς μαραθωνίου της Βοστώνης. Μεταξύ των νεκρών είναι και ένα οκτάχρονο αγόρι, ενώ τουλάχιστον 10 άνθρωποι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στις 14.50 το απόγευμα, περισσότερες από δύο ώρες αφότου πέρασε τη γραμμή τερματισμού ο πρώτος από τους 27.000 δρομείς που συμμετείχαν στο μαραθώνιο. Σκηνές χάους και τρόμου ακολούθησαν τις δύο εκρήξεις στο δρόμο του μαραθωνίου Boylston, κοντά στη γραμμή τερματισμού, ενώ η πλατεία Copley γέμισε καπνό. Μια τρίτη έκρηξη σημειώθηκε αργότερα στην Προεδρική Βιβλιοθήκη και Μουσείο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Η Ρέιτσελ Ντέι, εκπρόσωπος της Βιβλιοθήκης JFK η οποία βρίσκεται περίπου τρία μίλια από τη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου, δήλωσε ότι ξέσπασε πυρκαγιά στη βιβλιοθήκη, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε.

Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και δεκάδες αυτοκίνητα της αστυνομίας, ενώ η αστυνομία τέθηκε σε επιφυλακή σε όλες τις μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον και της Νέας Υόρκης. 

Όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τρίτης, οι βόμβες ήταν γεμάτες με καρφιά και λεπίδες, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι δράστες ήθελαν πολλά θύματα. Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των βομβιστικών επιθέσεων ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία, το FBI και η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως πρόκειται για τρομοκρατική πράξη


Τα σενάρια του FBA για την επίθεση
Το FBI έχει αναλάβει τις έρευνες για το λουτρό αίματος ενώ η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ερευνάται ένα διαμέρισμα για την υπόθεση. Τοπικό κανάλι μετέδωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν έρευνα σε ένα διαμέρισμα στο Ρεβίρ. Η αστυνομία της Μασαχουσέτης επιβεβαίωσε ότι εκδόθηκε ένα ένταλμα για έρευνα σε σχέση με την υπόθεση στο Ρεβίρ, χωρίς να δίνει παραπάνω λεπτομέρειες.

Προς το παρόν δεν έχει συλληφθεί κανείς ύποπτος και η αστυνομία επαναλαμβάνει πως τα κίνητρα είναι ακόμη άγνωστα. Όπως ανέφερε το CNN, ένας Σαουδάραβας με τραύμα στο πόδι διακομίστηκε φρουρούμενος στο νοσοκομείο, καθώς φέρεται ως ύποπτος για σύνδεση με τις βομβιστικές επιθέσεις. Ωστόσο, οι αστυνομικοί δεν είναι σε θέση να το επιβεβαιώσουν αυτή τη στιγμή και δεν έχει συλληφθεί, σύμφωνα με αξιωματούχο. Tαυτόχρονα, οι αμερικανικές αρχές κατ’ εντολή του FBI αναζητούν νεαρό άνδρα, μαύρο ή μελαμψό, ο οποίος βρισκόταν κοντά στο σημείο των εκρήξεων πέντε λεπτά πριν την έκρηξη και φέρεται να επιχείρησε να περάσει σε σημείο όπου απαγορευόταν η πρόσβαση.



Λευκός Οίκος: «Τρομοκρατική ενέργεια»
Ο Λευκός Οίκος δεν γνωρίζει ποιος ή ποια ομάδα, σχεδίασε και πραγματοποίησε τις φονικές εκρήξεις στη Βοστόνη αλλά χειρίζεται το περιστατικό ως «μια πράξη τρομοκρατίας», ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης. «Κάθε συμβάν με πολλαπλούς εκρηκτικούς μηχανισμούς είναι σαφώς μια πράξη τρομοκρατίας, και θα προσεγγισθεί ως τρομοκρατική πράξη», είπε ο αξιωματούχος. «Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιος έκανε αυτήν την επίθεση, οι εγκληματολογικές έρευνες που εξελίσσονται θα αποκαλύψει τον πιθανό σύνδεσμο για τον σχεδιασμό ή την εκτέλεση από μια τρομοκρατική ομάδα, ξένη ή εγχώρια», συμπλήρωσε.

Διάγγελμα Μπαράκ Ομπάμα για τις βομβιστικές επιθέσεις
Διαβεβαιώσεις πως θα εξακριβωθεί ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στη Βοστώνη έδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στο διάγγελμα που απηύθυνε από τον Λευκό Οίκο στον αμερικανικό λαό. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα από το Λευκό Οίκο διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακαλύψουν ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις στη Βοστόνη και πως «οι ένοχοι θα λογοδοτήσουν».
«Ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιος το έκανε και γιατί, οι πολίτες δεν θα πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα πριν εξετάσουμε όλα τα γεγονότα», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος, στην πρώτη του τηλεοπτική ομιλία λίγες ώρες μετά τις εκρήξεις κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου της Βοστόνης. «Αλλά μην έχετε αμφιβολία, θα το φτάσουμε ως το τέλος θα βρούμε ποιος το έκανε αυτό, θα μάθετε γιατί το έκαναν αυτό», διαβεβαίωσε και πρόσθεσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αυξήσει την ασφάλεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως είναι απαραίτητο, μετά τις εκρήξεις.

Βρέθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Βοστώνης, οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα «ισχυρών εκρηκτικών μηχανισμών». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι δύο εκρήξεις δεν συνδέονται με την πυρκαγιά στη βιβλιοθήκη Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι (JFK) της πόλης, ενώ διέψευσε τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από αμερικανικά μέσα, ότι οι αρχές κρατούν, τουλάχιστον, έναν ύποπτο που φέρει ευθύνη για τις επιθέσεις. Όπως είπε, η αστυνομία εξέτασε και ανέκρινε πολλούς αλλά δεν έχει συλλάβει κανέναν που να συνδέεται άμεσα με τις επιθέσεις».



Καλά στην υγεία τους οι έλληνες αθλητές
Οι έλληνες αθλητές που μετείχαν στον Μαραθώνιο της Βοστώνης είναι όλοι καλά, όπως διαβεβαίωσε ο πρωταθλητής και πολυνίκης του αγωνίσματος, Νίκος Πολλιάς. «Νιώθουμε πολύ τυχεροί και πολύ σοκαρισμένοι. Τερμάτισα λίγα λεπτά πριν από τις εκρήξεις και εκείνη τη στιγμή κατευθυνόμουν προς το ξενοδοχείο. Από την έκρηξη ακολούθησε ένας πανικός. Ευτυχώς όλοι όσοι συμμετείχαμε είμαστε καλά στην υγεία μας», δήλωσε.

«Το σημείο είχε πολύ κόσμο, η περιοχή ήταν γεμάτη από θεατές. Τώρα παρακολουθούμε από την τηλεόραση του ξενοδοχείου όλα όσα συνέβησαν. Έχω τρέξει σε πολλούς Μαραθώνιους, όμως, αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη, σε κάθε ένα μέτρο υπήρχε κι ένας αστυνομικός, ωστόσο κάποιοι κατάφεραν να δημιουργήσουν τόσο μεγάλο κακό», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου