Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Παραποιήσεις προϊόντων - Ηλεκτρονικό έγκλημα


Σε έξαρση το οργανωμένο έγκλημα στην Ευρώπη


Πηγή: thepaper.gr
Ημερομηνία: Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013



Στην πιο εμπεριστατωμένη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ από την Europol, την επίσημη Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία, εκτιμάται ότι 3.600 ομάδες οργανωμένου εγκλήματος δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έκθεση διαπιστώνει ότι η διεθνής διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών παραμένει η πιο ενεργή δράση του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά προσδιορίζει επίσης την εμφάνιση νέων εγκληματικών φαινομένων, εκ των οποίων τα περισσότερα συνδέονται με την τρέχουσα οικονομική κρίση και το διαδίκτυο. Τα συμπεράσματα της έρευνας αλλάζουν τη μέχρι τώρα φύση του οργανωμένου εγκλήματος, προς ένα μοντέλο που βασίζεται σε ετερογενείς, διεθνείς ομάδες.

«Μια νέα μορφή των ομάδων οργανωμένου εγκλήματος αναδύεται στην Ευρώπη, ικανά να δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες και τομείς του εγκλήματος. Αυτές οι ομάδες δεν καθορίζονται πλέον από την εθνικότητα ή την εξειδίκευσή τους στην περιοχή που δραστηριοποιούνται, αλλά από την ικανότητά τους να λειτουργούν σε διεθνές επίπεδο, εστιάζοντας στη μεγιστοποίηση του κέρδους και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου. Είναι η επιτομή της νέας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας μας », λέει ο Rob Wainwright, διευθυντής της Europol.

Η έκθεση συνιστά ότι οι αστυνομικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να επικεντρωθούν σε εγκλήματα όπως η διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης, το trafficking, η παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών και η διακίνησή τους στο σύνολο, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τα ηλεκτρονικά εγκλήματα, το λαθρεμπόριο προϊόντων και η παραχάραξη, κρίνοντας πως αποτελούν τις μεγαλύτερες εγκληματικές απειλές της Ευρώπης.

Η Αλβανία, η Τουρκία και το Πακιστάν κυριαρχούν στη διακίνηση ναρκωτικών, ιδιαίτερα της ηρωίνης, με τις αλβανικές ομάδες να αποτελούν την ηγετική δύναμη στην διακίνηση και το εμπόριο ναρκωτικών στην Ευρώπη. «Οι παραποιήσεις προϊόντων, το παράνομο εμπόριο σε κακής ποιότητας αγαθά και τα αντικείμενα που παραβιάζουν τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας είναι σημαντικές ποινικές αναδυόμενες αγορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει η έκθεση. «Λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, οι παραχαράκτες έχουν επεκταθεί σε νέες σειρές προϊόντων», τονίζεται.
Το ηλεκτρονικό έγκλημα, καταλήγει η έκθεση, αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα της εγκληματικής δραστηριότητας ευρείας κλίμακας, επιτρέποντας ομάδες οργανωμένου εγκλήματος να έχουν πρόσβαση σ’ έναν μεγάλο κατάλογο θυμάτων,  αλλάζοντας τον τρόπο και τον χρόνο των εγκληματικών πράξεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου