Πηγή: Χρυσούλα Κουτελιέρη-Μαυράκη (Σύμβουλος παιδιού & οικογένειας)
Με τον όρο σεξουαλική παρενόχληση αναφερόμαστε στη με οποιονδήποτε τρόπο (λεκτική, οπτική και σωματική) προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας του παιδιού ή του ατόμου γενικότερα, που του προκαλεί φόβο, ντροπή, πόνο, αποστροφή. Το φαινόμενο συναντάται συχνά, αλλά δημοσιοποιείται σπάνια γιατί δημιουργεί ενοχή στο θύμα και γι' αυτό αποσιωπάται.
Από ιδιωτικές έρευνες προκύπτει ότι τα άτομα που έχουν αυτή την εγκληματική συμπεριφορά είναι άτομα με διαταραγμένη προσωπικότητα και σεξουαλικές αποκλίσεις. Πολλές φορές έχουν σχέση εξουσίας με το παιδί (συγγενείς, δάσκαλοι, προπονητές) και τη χρησιμοποιούν για να το εκμεταλλευτούν και να εξασφαλίσουν τη σιωπή του.
Τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί ή και απλώς παρενοχληθεί σεξουαλικά σε μικρή ηλικία, μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρά προβλήματα στη ψυχική τους υγεία και στη φυσιολογική εξέλιξη της σεξουαλικής τους ζωής ως ενήλικες.
Για παράδειγμα, μπορεί να διαμορφώσουν κακή σχέση με το άλλο φύλο, φτωχή σεξουαλική ζωή, πιθανή σεξουαλική ψυχρότητα, αίσθημα ενοχής.
Τρόποι προφύλαξης:
Προστασία παιδιών Ο καλύτερος τρόπος είναι η ενημέρωση τους σχετικά με το σώμα τους και τις λειτουργίες του, η αποενοχοποίηση της σεξουαλικότητάς τους μέσα από τη σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και η ανοιχτή επικοινωνία παιδιού-γονιών και παιδιού-δασκάλων, που δομείται με εμπιστοσύνη και ειλικρινή διάλογο.
Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι «το σώμα τους και το μυαλό τους, τους ανήκει, είναι δικό τους και πρέπει οι άλλοι να το σέβονται».
Η ενημέρωση ασφαλώς δίνει δύναμη, αλλά δε χρειάζεται να τρομάζουμε υπερβολικά τα παιδιά και να τα κάνουμε να χάσουν παντελώς την εμπιστοσύνη τους στον κόσμο των ενηλίκων.
Μάθετε στα παιδιά να λένε «όχι» όταν κάποιος τους ζητήσει κάτι που δεν τους αρέσει ή που τους έχετε μάθει να αποφεύγουν.
Τέλος, υπάρχουν βιβλία σχετικά με τη σεξουαλική αγωγή των παιδιών, ανάλογα με την ηλικία που διανύουν, τα οποία μπορεί να δώσουν υλικό για συζήτηση και ενημέρωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου